Nekatera olja imajo zelo specifičen okus, na katerega se morda nikakor ne moremo navaditi. A če jih kombiniramo z ustreznimi živili, nam okus lahko postane prijetnejši. Med takšna olja se zagotovo uvršča tudi bučno olje.
Bučno olje je pri nas in tudi drugje po svetu zelo cenjeno, saj za marsikoga ni dobro le po okusu, temveč je znano, da je takšna vrsta olja tudi zdravilna. Sicer pa je pri izbiri najpomembneje, da smo pozorni na samo kakovost.
Bučno olje se najpogosteje uporablja kot preliv k solatam. Strokovnjaki vam bodo priporočali, da olja iz buč ne segrevate, ker pri segrevanju izgubi ključne zdravilne učinke. Znano pa je, da ga nekateri uporabniki kombinirajo celo s sladoledom in so nad kombinacijo nadvse navdušeni. Poskusite tudi vi na primer vanilijev sladoled preliti z bučnim oljem. Čeprav je na prvi pogled vse skupaj videti malce nenavadno, pa je okus fantastičen.
Kvalitetno bučno olje deluje najučinkoviteje
Kvalitetno bučno olje je nekaj povsem drugega kot bučno olje manjše kakovosti. Dobri poznavalci se pri izbiri olja iz buč zlasti sklicujejo na proizvajalce, ki jim lahko najbolj zaupamo. Njihovo vrhunsko kvalitetno bučno olje je sicer v primerjavi z manj kakovostnimi bučnimi olji za kar nekaj evrov dražje, a so zato učinki olja toliko boljši.
Samo kvalitetno bučno olje vam lahko ponudi najboljše učinke. Vrhunska olja si na primer lahko zagotovite v oljarnah. Takšna podjetja vam svojo ponudbo predstavljajo tudi na spletu. Cene kakovostnih olj iz buč in druge vrste olj so na tem mestu bistveno ugodnejše.
Sicer pa je od kakovosti bučnega olja odvisen tudi okus. Izkušeni preizkuševalec bučnega olja bo pri okušanju olja takoj vedel, kakšna je njegova kakovost. Kakovost bučnega olja pa se zniža tudi tedaj, če to vrsto olja segrejete. Ravno zato vam segrevanje bučnega olja odsvetujemo. Olje namreč izgubi prav vse zdravilne učinke, ki vam jih sicer ponuja.